Maritime IoT Using Small Satellites
Sikkerhed til søs
Maritime IoT Using Small Satellites
Maritime IoT Using Small Satellites
Maritime IoT Using Small Satellites
MARIOT-projektet er fokuseret på at forbedre sikkerheden for skibe, der sejler i det arktiske område ved at muliggøre bedre kommunikation og navigation om bord på skibene. Målet er at udvikle, opsende og styre den første af en række VDES-satellitter.
Søfartsmyndigheder og den globale maritime industri har identificeret en række behov for yderligere sikkerheds- og navigationstjenester til skibe til søs. Dette har blandt andet resulteret i "e-Navigation Strategy", som er forankret under FN/IMO.
I strategien er VDES-standarden specificeret som den nye kommunikationskanal for e-Navigation. VDES (VHF Data Exchange System) er anden generation af den populære AIS-teknologi (Automatic Identification System), der bruges globalt til fartøjssporing og andre navigations- og sikkerhedsrelaterede formål. AIS giver skibe mulighed for at udsende deres position sammen med ID, kurs og hastighed. Dette opfanges af andre skibe, af kystnære VHF-radionetværk og i dag også af satellitter.
Gennem et nyt lavt kredsløb (LEO) satellitnetværk bestående af 50 satellitter er målet at udvikle et nyt maritimt IoT-netværk til en række maritime/arktiske tjenester. Den første af de 50 satellitter, MARIOT-1-satellitten, blev opsendt i d. 3. januar 2023 af satellitoperatøren og førende projektpartner Sternula i Danmark. Satellitten vil være en del af udbuddet af det nye VDES-kommunikationssystem målrettet til skibsdrift og SART-operationer.
MARIOT projektet har opstillet følgende mål:
MARIOT-projektet er støttet af Innovationsfonden med en Grand Solution bevilling på kr. 20 mio. Desuden er projektet et samarbejde mellem seks innovative partnere: Sternula, GateHouse, Space Inventor, Satlab, DMI og Aalborg Universitet.
Aalborg Universitet bidrager med kredsløbsanalyse herunder jordsegment og kommunikation samt mere end 20 års viden indenfor CubeSats.
Projektfakta
PROJEKTNAVN
Maritime IoT Using Small Satellites (MARIOT)
EFFEKTIV START-/SLUTDATO
2020 - 2023
PROJEKTPARTNERE
AAU Space Gruppen