Spring til indhold

STars and ExoPlanets

Astronomisk satellitmission

STEP

STEP er en foreslået astronomisk satellitmission som en del af "the Danish Roadmap for Research Infrastructure 2020".

STars and ExoPlanets

Astronomisk satellitmission

STEP

STEP er en foreslået astronomisk satellitmission som en del af "the Danish Roadmap for Research Infrastructure 2020".

STEP er en del af den danske køreplan for forskningsinfrastruktur (Danish Roadmap for Research Infrastructure), som er godkendt i 2020. Konkret er STEP en foreslået astronomisk satellitmission, der har til formål at styrke samarbejdet mellem de danske universiteter og erhvervslivet.

STEP er planlagt til at fungere i mindst 4 år med det formål at indsamle tidsseriedata relateret til stjerner og exoplaneter. Satellitten, der bruges til missionen, er udstyret med et 20 cm teleskop og en meget følsom spektrograf, der dækker det elektromagnetiske spektrum fra nær ultraviolet til synligt rødt lys.

STEP inkluderer alle faserne for en "end-to-end" rummission:

  1. Vurdering- og pre-designfase
  2. Designfase
  3. Implementerings- og testfase
  4. Opsendelses- og idriftsættelsesfase
  5. Operationel og videnskabelig analysefase

VIDENSKABLIG EFFEKT

Danmark spiller en aktiv rolle i flere internationale rummissioner relateret til stjerner og exoplaneter. Data fra to NASA-missioner (Kepler og TESS) og ESA’s fremtidige PLATO- og ARIEL-missioner suppleret med jordbaserede faciliteter som ESO, NOT og SONG danner grundlag for en række forskningsprojekter på danske universiteter.

Med de typer målinger, STEP kan udføre, vil missionen være en afgørende faktor til at besvare nøglespørgsmål relateret til planeter og stjerner.

SOCIOØKONOMISKE FORDELE

Satellitten skal styrke samarbejdet mellem forskere og dansk industri. Konkret forventes det, at STEP vil bidrage til at skabe ny teknologi inden for eksempelvis kommunikation mellem rummet og Jorden og inden for datahåndtering.

Da STEP vil være med til at bekræfte eksistensen af nye exoplaneter, vil det også bidrage til vores forståelse af muligheden for liv på andre planeter og derved være med til at vække interessen hos den bredere offentlighed for udforskning af rummet.

EN DEL AF DEN DANSKE KØREPLAN FOR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR

STEP-missionen er inkluderet i den danske køreplan for forskningsinfrastruktur fra februar 2020, udgivet af Ministeriet for Videregående Uddannelse og Videnskab.

I januar 2022 annoncerede ministeriet støtte på 31,2 mio. kr. til STEP. Den anslåede samlede udgift for projektet er 85 mio. kr.

STEP er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Danmarks Nationale Meteorologiinstitut.

STEP Projektpartnere
STEP Project Partners

Projektfakta

PROJEKTNAVN
STars and ExoPlanets (STEP)

EFFEKTIV START-/SLUTDATO
2020 - 2025

TOTALT BUDGET
85 mio. kr.

PROJEKTPARTNERE

  • Aalborg Universitet
  • Aarhus Universitet
  • Danmarks Tekniske Universitet
  • Syddansk Universitet
  • Københavns Universitet
  • GomSpace
  • GateHouse Telecom
  • Space Inventor
  • SatLab
  • Terma
  • Danmarks Nationale Metrologiinstitut

AAU Space Gruppen

Tilknyttede Forskere