Den tredje AAU-satellit
AAUSAT3
Den tredje AAU-satellit
Den tredje AAU-satellit
Den tredje AAU-satellit
AAUSAT3 var den tredje studenterbyggede CubeSat fra Aalborg Universitet og var en efterfølger til AAUSAT-II. Processen med at udvikle AAUSAT3 begyndte i slutningen af 2007, allerede før opsendelsen af AAUSAT-II i 2008.
Målet med AAUSAT3-missionen var at transportere to forskellige typer af Automated Identifications System (AIS) modtagere ud i det ydre rum - AIS1 og AIS2. Begge AIS-modtagere, ligesom AAUSAT3, blev udviklet af studerende.
AIS1 var en konventionel hardwaremodtager, mens AIS2 var en softwaredefineret radio, specielt designet til at modtage AIS-meddelelser i rummet.
Formålet med AAUSAT3 og AIS-modtagerne var at undersøge kvaliteten af skibsovervågning fra rummet.
Den 25. februar 2013 blev AAUSAT3, ligesom AAUSAT-II, opsendt fra Satish Dhawan Space Center i Indien via et Polar Satellite Launch Vehicle – en indisk udviklet løfteraket. Ligesom AAUSAT-II var AAUSAT3 en CubeSat, der målte 10 x 10 x 10 cm og med en vægt på 800 gram. Det primære testområde for AAUSAT3 var over Grønland på grund af den lave tæthed af skibe.
Den sidste transmission fra AAUSAT3 blev modtaget den 17. september 2014, hvorefter signalet forsvandt på grund af batteriproblemer i satellitten. På trods af sin korte levetid var AAUSAT3-projektet med til at bevise, at en studenterbygget CubeSat kun udstyret med en laveffekt SDR-baseret AIS-modtager og en simpel dipolantenne stadig gjorde det muligt at modtage AIS-data af høj kvalitet fra satellitter i lavt jordkredsløb (også kaldet LEO-satellitter).
Satellitfakta
Navn: AAUSAT3
Type: CubeSat
Units eller masse: 1U
Status: Var operationel indtil d. 27. september 2014.
Opsendt: D. 25. februar 2013
NORAD ID: 39087
Deployer: XPOD (eXperimental Push Out Deployer) [UTIAS/SFL]
Launcher: PSLV
Universitet: Aalborg Universitet
Type: Akademisk / Uddannelse
Land: Danmark
Launch brokerer: Space Flight Laboratory (UTIAS-SFL)
Oneliner: Educational space systems engineering and testing AIS receivers.
Fejlårsag: Strømproduktionen faldt gradvist, indtil den var for lav på grund af solcellernes nedbrydning.
AAU Space