ESA SSETI Express
ESA Student Space Exploration and Technology Initiative - Express
ESA SSETI Express
ESA SSETI Express
ESA SSETI Express
Student Space Exploration and Technology Initiative (SSETI) var et initiativ lanceret af ESA's uddannelsesafdeling i 2000 for at få europæiske studerende involveret i rigtige rummissioner. Initiativet havde til formål at give de studerende praktisk erfaring og tilskynde dem til at tage en karriere inden for rumteknologi og videnskab og derved bidrage til at skabe en pulje af talentfulde eksperter til fremtiden.
Som det første projekt under SSETI-rammen, udviklede og designede en gruppe på omkring 250 studerende fra en række europæiske universiteter i fællesskab SSETI Express-satellitten ved at bruge en dedikeret nyhedsserver og ugentlige online chats. Via internettet var det virtuelle team i stand til at gå fra design til konstruktion af SSETI Express på mindre end et år fra 2004-2005.
SSETI Express var et lille rumfartøj, der i størrelse og form svarede til en vaskemaskine (ca. 60 x 60 x 90 cm), og vejede omkring 62 kg. Rumfartøjet bar en 24 kg "payload" bestående af tre pico-satellitter, også kaldet CubeSats, der vejede omkring 1 kg hver med det formål at blive sendt ud i rummet som en del af missionen. Ud over at fungere som prøvestand for CubeSats og andre designs, herunder et koldgas-attitude-kontrolsystem, tog SSETI Express også billeder af Jorden og fungerede som en radiotransponder.
På baggrund af de meget håndgribelige erfaringer fra den første AAU-satellit, AAU Cubesat, fik de danske studerende fra Aalborg Universitet en ledende rolle i udviklingen af SSETI Express samtidig med, at de fungerede som vejledere for nogle af de andre internationale studerende, der deltog i projektet.
I detaljer var de studerende fra Aalborg Universitet ansvarlige for udviklingen af ACDS (Attitude Determination and Control System), CAM (On-board Camera) og OBC (On-Board Computer) til SSETI Express.
SSETI Express blev opsendt d. 27. oktober 2005 af en Cosmos 3M raket fra Plesetsk Cosmodrome i Rusland. Selve opsendelsen var en succes, og projektgruppen formåede hurtigt at etablere kontakt og begynde at teste satellittens undersystemer. Men efter at have passeret den primære jordstation i Aalborg for anden gang, var det tydeligt, at batterispændingen i rumfartøjet var faldet.
SSETI Express fortsatte med at fungere fejlfrit, men en grundig analyse viste en funktionsfejl i det elektriske strømundersystem, der forhindrede batterierne i at oplade gennem solcellepanelet. Efter 12,5 time stoppede SSETI Express med at kommunikere med jordstationen, og missionen var derfor slut.
Ikke desto mindre blev SSETI Express i mange henseender betragtet som en succes. Af de 19 undersystemer, rumfartøjet medbragte, fungerede 12 af dem med succes, 5 kunne ikke testes, fordi missionen sluttede for tidligt, og kun 2 mislykkedes. Mediepåvirkningen var enorm, med et anslået seertal på 100 millioner tv-seere over hele verden.
Projektfakta
PROJEKTNAVN
European Space Agency Student Space Exploration and Technology Initiative - Express
EFFEKTIV START-/SLUTDATO
2004 - 2005
PROJEKTPARTNERE
AAU Space